Bezpieczeństwo

I. Do kogo skierowana jest Polityka prywatności?
1. Sklep bletki.com jest internetową platformą sprzedażową i portalem (dalej „Sklep” lub „Strona internetowa”) prowadzonym przez Cannmedia Agata Kossowska z siedzibą w Lublinie (ul. Stefczyka 32/3, 20-151 Lublin) (dalej: „Cannmedia” lub „My”), która przywiązuje szczególną uwagę do prywatności użytkowników. Jeżeli korzystasz ze Strony Internetowej www.bletki.com, Polityka Prywatności skierowana jest właśnie do Ciebie.
2. Niemal w każdym przypadku, gdy otrzymujemy od Ciebie dane osobowe, w osobnym dokumencie przekazujemy Ci szczegółową informację o przetwarzaniu Twoich danych osobowych. Mimo to w Polityce Prywatności postanowiliśmy je jeszcze raz powtórzyć, abyś mógł je szybko odnaleźć. Znajdziesz tu informacje, w jaki sposób korzystamy z udostępnionych nam przez Ciebie danych osobowych, w jaki sposób je zabezpieczamy oraz jakie przysługują Ci prawa i obowiązki.
3. Polityka Prywatności jest częścią regulaminu Sklepu.

II. Kto zbiera Twoje dane osobowe?
1. Administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych jest Cannmedia Agata Kossowska z siedzibą w Lublinie (ul. Stefczyka 32/3, 20-151 Lublin).
2. Jeżeli masz pytania dotyczące Polityki Prywatności lub ogólnie dotyczące ochrony danych osobowych, napisz do Nas na adres daneosobowe@bletki.com lub na adres pocztowy: ul. Stefczyka 32/3 20-151, Lublin.

III. W jaki sposób zbierane są Twoje dane osobowe?
1. Jeżeli odwiedzisz naszą Stronę Internetową, w sposób automatyczny zbierane są dane informatyczne dotyczące Twojej wizyty, w szczególności:
a. adres IP,
b. rodzaj systemu operacyjnego,
c. rodzaj/typ przeglądarki.
Sama wizyta w Sklepie nie wymaga podania od Ciebie żadnych innych informacji, ani danych osobowych.
2. Zbieranie pozostałych danych następuje dobrowolnie w inny sposób, np. za pomocą poczty e-mail, poprzez formularz zamówienia, formularz zapisu na newsletter albo za pomocą telefonu - wyłącznie wówczas, gdy chcesz Nam takie dane przekazać np. w celu otrzymania oferty, zapisu na newsletter lub złożenia zamówienia. Za pomocą tych środków możesz przekazać Nam swoje dane osobowe, takie jak:
a. imię i nazwisko,
b. adres e-mail,
c. nr telefonu,
d. adres dostawy,
e. dane niezbędne do realizacji płatności za zamówienie
3. Twoje dane osobowe (np. numer konta bankowego) zbierane są przez Nas również przy zawieraniu transakcji
4. Podsumowując, Twoje dane osobowe możemy zbierać i później dalej przetwarzać w celach:
a) zawarcia i wykonywania umów sprzedaży produktów fizycznych i cyfrowych;
b) rozliczania transakcji;
c) rozpatrywania reklamacji i ochrony przed ewentualnymi nieuzasadnionymi reklamacjami;
d) odpowiadania na Twoje zapytania (jeśli zadzwoniłeś lub napisałeś do Nas z pytaniem);
e) przesyłania newslettera – jeśli wyraziłeś na to zgodę;
f) marketingu własnych i polecanych produktów związanych z branżą, w której działa sklep (jeśli jesteś naszym Klientem, to przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe możemy dokonywać w ramach tzw. prawnie uzasadnionego interesu, na tej samej podstawie korzystamy z narzędzi do remarketingu na podstawie plików cookies, w pozostałych przypadkach nasza działalność marketingowa opiera się na Twojej zgodzie).
5. Jeśli jesteś naszym klientem, to w ramach tzw. prawnie usprawiedliwionego celu, możemy kontaktować się z Tobą w celu promocji własnych produktów. Jeśli jednak nie życzysz sobie kontaktu telefonicznego ani e-mailowego, wówczas możemy przesłać Ci jedynie materiały pisemne za pośrednictwem tradycyjnej poczty.

IV. Jak wygląda zbieranie danych osobowych przy zakupie w Sklepie?
1. Podstawą przetwarzania przez nas Twoich danych jest zawarta z Nami umowa sprzedaży produktów. Jeśli wyraziłeś chęć otrzymywania newslettera, podstawą przetwarzania przez nas Twoich danych jest Twoja zgoda. W każdej chwili możesz cofnąć tę zgodę klikając w link dezaktywacyjny (zawarty w stopce każdego wysyłanego przez nas e-maila) lub po prostu pisząc do nas wiadomość lub dzwoniąc do nas;
2. Twoje dane są przez nas przekazywane firmom kurierskim i pośrednikom w płatnościach – w celu realizacji zamówienia oraz firmie księgowej do celów rozliczeń. Jeśli zapisałeś się na newsletter, Twoje dane będą przekazane firmie świadczącej usługi e-mail marketingu. Jeśli dokonałeś zakupu Twoje dane przekażemy firmie obsługującej system ocen i komentarzy;
3. Nie przekazujemy Twoich danych do państw trzecich, tj. poza obszar Unii Europejskiej ani poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego;
4. Twoje dane będziemy przetwarzać do czasu wykonania zawartych pomiędzy nami umów oraz do czasu przedawnienia roszczeń z tego wynikających. Jeśli chodzi o newsletter, Twoje dane będziemy przetwarzać tak długo, jak długo nie wycofasz udzielonej nam zgody;
5. W każdej chwili masz prawo dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub zmniejszenia zakresu, w którym przetwarzamy Twoje dane. Możesz też zawsze wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych na cele marketingowe;
6. W każdej chwili możesz żądać przeniesienia swoich danych do innego administratora danych;
7. Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych) co do przetwarzania Twoich danych osobowych;
8. Podanie Twoich danych do umowy jest konieczne w celu jej realizacji. Z kolei podanie adresu e-mail jest konieczne jeśli chcesz otrzymywać newsletter.
9. Twoje dane nie są przez nas wykorzystywane do podejmowania decyzji opartych na zautomatyzowanym przetwarzaniu danych, a które mogłyby mieć wpływ na Twoją sytuację prawną lub wywoływać dla Ciebie inne podobnie doniosłe skutki. Nowoczesny system do e-mail marketingu pozwala natomiast analizować działania odbiorców po otrzymaniu od nas wiadomości. Robimy to, by lepiej dostosować treść newslettera do Twoich zainteresowań. W każdej chwili możesz sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu przez nas Twoich danych.
10. Gdy dokonujesz zakupu w Sklepie otrzymujemy informację o Twoim numerze konta i dacie transakcji.

V. Jak zbierane są dane w sposób automatyczny? Co to są pliki cookies?
1. Przy okazji Twoich odwiedzin na Stronie Internetowej w sposób automatyczny zbieramy niektóre Twoje dane. Dane te są zbierane przez tzw. pliki cookies („Ciasteczka”), czyli pliki wysyłane i instalowane na Twoim komputerze lub innym urządzeniu, podczas przeglądania Strony Internetowej.
2. Ciasteczka pozwalają na zapamiętanie i sprawdzanie Twoich preferencji.
3. Ciasteczka nie dokonują żadnych modyfikacji czy zmian ustawień w urządzeniu lub oprogramowaniu, które zostało zainstalowane na Twoim urządzeniu.
4. Pamiętaj, że masz prawo nie wyrazić zgody na wykorzystywanie przeze Nas Ciasteczek (możesz je blokować).
5. Jeżeli chcesz blokować Ciasteczka, powinieneś wybrać odpowiednie ustawienia w Twojej przeglądarce WWW. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl oraz http://www.youronlinechoices.com/pl/.
6. Zazwyczaj Ciasteczka mogą zostać usunięte z przeglądarki poprzez opcję „usuń historię” i zaznaczenie cookies za pomocą pola check box albo przez zablokowanie w przeglądarce możliwości pobierania ciasteczek.
7. Chcemy Cię poinformować, że korzystanie przez Ciebie ze Sklepu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie przez Nas ciasteczek. Stosowny komunikat na ten temat wyświetla się automatycznie zawsze przy pierwszej wizycie danego użytkownika na Stronie Internetowej. Zablokowanie Ciasteczek lub ich usunięcie może spowodować, że niektóre opcje Sklepu mogą okazać się niedostępne – chodzi tu przede wszystkim o automatyczne uzupełnienie pól formularza zamówienia.
8. Dane zbierane automatycznie przy pomocy Ciasteczek będą przeze mnie używane do:
a) anonimowej analizy zachowań użytkowników Sklepu;
b) zbierania danych demograficznych o użytkownikach.
VI. Jakie inne technologie wykorzystywane są na tej Stronie Internetowej?

A. Google Analytics (cookies) – analizy statystyk strony
1. Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, w celu umożliwienia przeanalizowania źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają ze Sklepu.
2. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu.
3. Google może również przekazywać informacje pochodzące z cookies osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.
4. Dane te stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych, a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz
5. Używanie przez Nas narzędzia Google Analytics nie stanowią przetwarzania Twoich danych osobowych.

B. Google AdWords (cookies) – reklama behawioralna
1. Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu zapamiętania, jakie strony internetowe były odwiedzane z Twojego urządzenia.
2. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach.
3. My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do wybranych przez nas odbiorców, np. do wszystkich osób, które odwiedziły Naszą stronę www w ciągu ostatnich 7 dni.
4. Firma Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.
5. Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika), a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz.
6. Używanie przez Nas narzędzia Google Adwords nie stanowią przetwarzania Twoich danych osobowych.

C. Piksel konwersji Facebooka
1. Na Naszej Stronie Internetowej stosowany jest tzw. „piksel konwersji Facebooka” w celu zarządzania przez Nas reklamami na Facebook i prowadzenia działań remarketingowych.
2. Piksel ma za zadanie śledzić odwiedziny użytkowników poruszających się po Stronie Internetowej. Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook reklamy kierowane do tych osób, które były w Naszym Sklepie lub na poszczególnych podstronach witryny (remarketing).
3. Następnie otrzymujemy od firmy Facebook jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam, bez odniesienia do konkretnych osób.
4. Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook, zachęcamy do przeczytania informacji o zasadach prywatności w tym portalu pod adresem: https://www.facebook.com/about/privacy/ oraz tutaj: https://www.facebook.com/about/basics/advertising.

VII. Czy mam dostęp do moich danych osobowych? Czy mogę odwołać wcześniej wyrażoną zgodę na otrzymywanie informacji handlowych?
1. Tak. Pamiętaj, że w każdej chwili przysługuje Ci dostęp do Twoich danych osobowych. Możesz otrzymać kopię posiadanych przeze mnie Twoich danych osobowych.
2. Możesz też od nas Zawsze uzyskać informacje nt.:
a. celu przetwarzania Twoich danych,
b. jakiego rodzaju dane przetwarzamy,
c. komu przekazuje Twoje dane,
d. jak długo planuje przechowywać Twoje dane.
3. Przysługuje Ci prawo do:
a. sprostowania Twoich danych,
b. usunięcia lub ograniczenia Twoich danych, jeżeli nie są już mi potrzebne do celów, na które mi je podałeś (do realizacji zamówienia i związanych z tym celów księgowych i archiwalnych) albo jeżeli cofnąłeś zgodę na ich przetwarzanie lub wnosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.
4. Możesz w każdej chwili odwołać swoją zgodę na otrzymywanie przez e-mail informacji handlowych. Możesz to zrobić na trzy sposoby:
a) Możesz odwołać zgodę telefonicznie, przez kontakt pod numerem 881 253 854.
b) Odwołanie zgody jest też możliwe poprzez wiadomość e-mailową na adres: daneosobowe@bletki.com.
c) Listownie na adres: Cannmedia Agata Kossowska, ul. Stefczyka 32/3, 20-151 Lublin
5. W stopce każdej wiadomości, jaką wysyłamy w charakterze naszego newslettera, znajduje się także link dezaktywujący, za pomocą którego możesz wypisać się z listy e-mailingowej.
6. Możesz też wnieść całkowity sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.
7. Od chwili zaakceptowania przez Ciebie zamówienia, dane użyte w celu jego złożenia nie mogą być zmienione.
8. Nie można także zmienić danych zbieranych automatycznie.

VIII. Czy moje dane osobowe są zabezpieczane?
1. Twoje dane są przez Nas zabezpieczane przez stosowanie środków organizacyjnych i technicznych, koniecznych i odpowiednich dla zapobiegnięcia ryzyka naruszenia Twoich praw lub wolności.
2. W szczególności zabezpieczamy Twoje dane osobowe przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, a także przed uszkodzeniem lub utratą.
3. Dodatkowo przepływ informacji między Tobą a Sklepem jest zaszyfrowany.
4. Bezpieczeństwo przesyłu danych jest zapewnione dzięki stosowaniu protokołu transmisji SSL (Secure Socket Layer v3). SSL polega na kodowaniu danych przed ich wysłaniem z Twojej przeglądarki i dekodowaniu po bezpiecznym dotarciu na serwer obsługujący sklep bletki.com.

IX. Postanowienia końcowe.
1. Zasady określone w Polityce Prywatności podlegają prawu polskiemu.
2. Możesz zawsze wnieść skargę na moje postępowanie z Twoimi danymi osobowymi. Skargę składa się do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
3. Niniejsza Polityka Prywatności wchodzi w życie z dniem 25.05.2018 r.